رونق تولید ملی | پنج‌شنبه، ۲ آبان ۱۳۹۸

درخت زرشک سیاه - نمایش محتوای تولیدات ویژه

 

 

درخت زرشک سیاه

Loading the player...

دانلود

زرشك مقوي كبد و معده و تصفيه كننده خون مي باشد.
با شربت و مرباي زرشك، نارسائي هاي كبدي، كليه و سوء هاضمه را رفع مي كنند.
جوشانده برگ پوست و ريشه زرشك در درمان قولنج كبدي، كليدي آب آوردن اعضاء ، سوء هاضمه، امتلاء معده، اسهال خوني، نقرس، رماتيسم، بيماريهاي تب دار، خون ريزي هايي كه در فاصله قاعدگي رخ مي دهد، مفيد است با جويدن برگ زرشك لثه و دندان محكم و مانع خون ريزي مي شود. ضمناً زرشك ورم و التهاب حاد را از ميان مي برد در درمان ضعف قلب و دستگاه تنفسي و دل دردهاي ناشي از ورم كبدي، پوست، واريس، بواسير مفيد است. بطور كلي زرشك در درمان آنژيم،‌آسم، درمان شن و ماسه كليه و مسمريت ترياك، امراض كبدي و نيز درمان اسهال خوني و رفع اختلالات خون و نارسائي هاي قلبي مفيد و موثر تشخيص داده شده است.
همين دردها بوده است كه شاعر آورده است :
مي خورد شراب طرشك از روي منفعت رفع زحير و علت اسهل و غش كند
قوت دهد دل و جگر و معده را صفرا فرو نشانده و رفع عطش كند
دست چيني از هر جهت بر تركه زدن برتري دارد.
نهال زرشك تا حدود پنج سال دستاورد اقتصادي چشمگيري ندارد. محصول در خور توجه از سل پنجم اغا مي شد. از سال هفتم ميانگين محصول زرشك در هر هكتار حدود دو تن خواهد بود.
با افزايش سن درخت، محصول بيشتر مي شود، عمر درخت زرشك نسبتاً زياد است و در ناحيه هايي از خراسان درختاني وجود دارد كه سن آنها به پنجاه يا شصت سال مي رسد كه باردهي درخت يك سال در ميان است و چنانچه هرس انجام نگيرد، محصول كاهش مي يابد. ميانگين زرشك خشك در نهال هاي پنج ساله، بيست كيلوگرم خواهد بود.
دوره بازدهي درخت زرشك تا حدود هفتاد و پنج سالگي است.
در فرهنگها، زرسك، زرنك، زراك، زرب، زرنگ، زراج، زراچ، زاج، زارج، زنبل، زيل بار، زيبربار، سرشك، دارشك. انتر باريس، انبر باريس، انبر بيريس، ارقيس، ارقيص، اترار، اتراره، ابزار، افزار، اترار، ائوار عقده، عودالربح، ماليسك، مياليك،‌هروك، ديكن اوزدمي، طوز لفي، قره قات، قراطات، قره بيع.
در 100 صد گرم زرشك نوع سياه : 54 كيلو كالري وجود دارد. 7/1 گرم پروتئيني 1/0 گرم چربي. 13 گرم گلوسيد، 4/2 گرم فيبر، 40 ميلي گرم پتاسيم، 60 ميلي گرم كلسيم، 230 واحد بين المللي ويتامين A و 200 ميلي گرم ويتامين C مي باشد.
صد گرم از نوع زرشك قرمز داراي 50 كيلو كالري، 4/1 گرم پروتئين، 2/0 گرم چربي، 12 گرم گلوسيد، 4/3 گرم فيبر، 257 ميلي گرم پتاسيم، 32 ميلي گرم كلسيم، 120 واحد بين المللي ويتامين A و 41 ميلي گرم ويتامين، 23 ميلي گرم فسفر، 1 گرم آهن مي باشد.
زرشك علاوه بر ايران، در آناتولي، عراق، افغانستان، قفقاز و تركمنستان غرب پاكستان، كشمير و آسياي مركزي هم مي رويد. گونه هاي ديگري اخيراً به عنوان گياه زينتي به ايران وارد شده كه در مناطق مختلف از جمله باغ گياه شناسي ملي ايران كاشته شده اند.
 بلندترين زرشك از 1 متر تا 4 متر مي رسد. برگهايش بيضي شكل و داندانه دار است. پوست شاخه هاي جوان آن اغلب قهوه اي يا قرمز و گاهي زرد رنگ مي باشد و نيز چوب آنهم زرد رنگ است.
با گل هاي زرد و خوشه اي و غالباً آويزان است. زرشك از نظر پزشكي طپش قلب را پايين مي آورد و نبض را كند مي سازد و برنش ها را نرم مي كند. زرشك داراي خواص باكتري كش در پوست بدن بوده و حركات دودي را در جهاز هاضمه تقويت مي نمايد. مصرف اين ميوه در مواقع بارداري ممنوع است.
در قديم از زرشك نوعي ليموناد تهيه مي كردند كه در تبهاي عفوني، تيغوس و ديسانتري مصرف مي كردند. اما امروزه از زرشك در تهيه شربت و مربا و پلو استفاده مي كنند.
روش نگهداري و طريقه ساختن شربت زرشك را چنين دانسته اند : پس از چيدن زرشك، آن را خشك مي كنند و سپس انها را در كيسه اي بافته شده از نخ پنبه مي ريزند كه بايد در محيطي خشك و بدون رطوبت و گرمايي بين سه تا پنج درجه سانتي گراد نگهداري شود.
براي ساختن شربت زرشك بايد نيم كيلو محصول تازه آن را در يك ليوان آب خيس كنند و دو ساعت بعد آب آن را بگيرند. نيم كيلو شكر به آن بيفزايند و سپس بجوشانند. شربت بدست امده در شيشه در بسته، مدتها قابل نگهداري است و انسان كه درباره خواص آن گفته اند.
اين شربت، خنك كننده و صفرا بر است. اميد كه چنين محصولي مفيد و فايده مند هميشه و همواره در سرزمين اهورائي ما سرسبز و با طراوت باشد. چنين باد.
زرشك را عقيق درخشان صحراهاي خراسان نام نهاده اند و آنرا از تيره ي زرشكيان دانسته اند.
زرشك درختچه اي است خاردار از نوع بربريس به باندي يك تا سه متر و داراي شاخه هاي زودشكن كه از شاخه هاي كوتاه و تازه و جوان به صورت تناوبي روييده است .
 ميوه اش بيضي شكل و قرمزرنگ و گاه مايل به سياه و داراي مره اي ترش است . به نظر مي رسد كه از روزگاران كهن به زرشك و خواص درماني آن آشنايي داشته اند. زكرياي رازي به خواص درماني زرشك واقف بوده است .
زرشك مقوي كبد و معده و تصفيه كننده ي خون مي باشد. با شربت و مرباي زرشك ، نارسايي هاي كبد، كليه و سوء هاضمه را دفع مي كنند.
جوشانده برگ پوست و ريشه ي زرشك در درمان قولنج كبدي ،كليوي ، آب آوردن اعضا ، سوء هاضمه ، امتلاء معده ، اسهال خوني، نقرس ، رماتيسم ، بيماري هاي تب دارو خون ريزي هايي كه در فاصله ي قاعدگي رخ مي دهد مفيد است . با جويدن برگ زرشك ، لثه و دندان محكم و مانع خون ريزي مي شود. ضماد زرشك ورم و التهاب حاد را از ميان مي برد. دردرمان ضعف قلب و دستگاه تنفسي و دل دردهاي ناشي از وزم كبدي ، پوست ، واريس و بواسير مفيد است .به طوركلي زرشك در درمان آنژيم ، آسم ، درمان شن و ماسه ي كليه و مسموميت ترياك ، امراض كبدي و نيز درمان اسهال خوني و رفع اختلالات خون نارسايي هاي قلبي مفيد و موثر تشخيص داده شده است .
در درمان همين دردها بوده است كه شاعر آورده است :
مي خورد شراب زرشك از روي منفعت رفع زحير و علت اسهال و غش كند
قوت دهد دل و جگر و معده را صفرا فرونشاند و دفع عطش كند