الشام ! الشام ! الشام ! - نمایش محتوایی محرم
الشام ! الشام ! الشام !
صفر سال ۶۱ هجرى قمرى
الشام ! الشام ! الشام !
شام و نواحي آن كه معاويه قريب چهل سال بر آن استيلا داشته و اهالي آن عموماً تازه مسلمان بودند و از روزي كه از مسيحيت به اسلام گرويدند جز خاندان ابوسفيان نديدند لذا اسلام آنها، اسلامي بود كه بنياميه به آنها تعليم كرده بودند.
اهل بيت (ع) در چنين منطقهاي وارد شدند كه معاويه آنها را با اسلام دلخواه خود تربيت كرده بود و از نظر اخلاق و دستورات عملي اسلام از معاويه و دست نشاندههاي او پيروي ميكردند.
در جنگ صفين معاويه با لطائف الحيلي آن جمعيت انبوه را كه متجاوز از صد هزار نفر بودند به مخالفت با اميرالمومنين (ع) بسيج كرد و آنچنان بر ضد علي (ع) تبليغات كرده بود كه مردم شام او و خاندان او را واجب القتل ميدانستند و بر منابر علي و خاندان او را دشنام ميدادند.
به همين جهت آنقدر بر اهل بيت (ع) در شام سخت گذشت كه وقتي از يكي از اهل بيت (ع) سوال كردند كه در اين سفر در كجا به شما سختتر گذشت؟! در پاسخ فرمود: شام و تا سه مرتبه آن را تكرار فرمود.
در همين رابطه نقل شده كه امام چهارم (ع) فرمود: فياليت لم انظر دمشق و لم اكن// يراني يزيد في البلاد اسيره . اي كاش وارد دمشق نشده بودم و يزيد مرا بدينسان اسير در هر شهر و دياري نميديد.
البته در ميان اهالي شهرهاي شام افرادي علاقمند به خاندان پيامبر (ص) و اهل بيت (ع) عصمت و طهارت وجود داشتهاند كه با طرفداران بنياميه و احياناً با حاملان سر مقدس امام حسين (ع) برخورد كرده و درگير شدهاند ولي تعداد آنها نسبت به مخالفان بسيار ناچيز بوده است.
شواهد اين مدعا زياد است از جمله وقتي كاروان اسيران را به در مسجد شام آوردند، پيرمردي شامي جلو آمد و گفت: خدا را سپاس ميگويم كه شما را كشت و نابود كرد و يزيد را بر شما مسلط ساخت و شهرها را از مردان شما رهايي بخشيد. امام سجاد (ع) به او فرمود: اي پيرمرد آيا قرآن خواندهاي؟ گفت: آري، فرمود: آيا اين آيه را خواندهاي: قل لا اسئلكم عليه اجراً الا الموده في القربي؟
پيرمرد گفت: آري تلاوت كردهام!
امام سجاد (ع) فرمود: ما قربي هستيم، اي پيرمرد! آيا اين آيه را قرائت كردهاي و اعلموا انما غنمتم من شي فان الله خمسه و للرسول و لذي القربي. گفت: آري!
علي بن الحسين (ع) فرمود: قربي ما هستيم، اي پيرمرد! آيا اين آيه را قرائت كردهاي انما يريدالله ليذهب عنكم الرجس اهل البيت و يطهركم تطهيرا!. آن پيرمرد گفت: آري!
علي بن الحسين (ع) فرمود: اي پيرمرد! ما اهل بيتي هستيم كه به آيه طهارت اختصاص داده شديم.
آن پيرمرد به حضرت عرض كرد: آيا براي من توبه و بازگشتي وجود دارد؟ علي بن الحسين (ع) فرمود: آري! اگر توبه كني خدا بر تو ببخشايد و تو با ما خواهي بود. آن پيرمرد گفت:من از آنچه گفته و كردهاي توبه ميكنم خبر توبه آن پيرمرد به يزيد بن معاويه رسيد و دستور داد تا او را بكشند.